Jag gjorde en ostkaka som jag hittade recept på hos kakboken utan ägg och mjölk (fb). Ostkakan var inte svår att göra och god var den även fast vi råkade glömma den i ugnen vid uppvärmingen 😉
recept:
1 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1/2 dl skållad sötmandel
3-5 skållad bittermandel
3 dl grädde
2 msk socker
4 msk majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde ( att ha på ostkakan )
Gör så här:
Skålla mandlarna i kokhett vatten och ta bort skalet. Låt torka på papper. Jag rev mandlarna på rivjärn men hade nog varit bättre i en mandelkvarn.
Koka grötriset med vatten + salt.
Låt koka på svag värme i 30-45 min. Ta av plattan.
Hacka,riv eller mal mandlarna.
Rör ihop grädde, socker, majsstärkelse och bakpulver i gröten. Vänd ner mandlarna sedan och rör risgrynsgröten tills klumpar försvinner.
Lägg över i en smord form (hade en sån där aluminum form) Pensla över grädda och lägg i ugnen 25-30min i 225°
Sänk tempen till 175° och grädda i 30-35min till.
Pensla över med vad? Hur mycket salt ska det vara i grötriset? Vart i ugnen ska den stå?
Tack för tipset! Hur många portioner blir detta?
På vilket sätt är den mjökfri när det är grädde i?
Det är Mjölkfritt grädde (oatlys imat) det skulle så klart stått med i receptet att det är det man menar 😀
Tur du finns så jag kunna finna receptet! Efterrätt till påsk får bli ”ostkaka”. Mumma! 🙂
Haha vad kul att du får användning av det är ju också gott!